Aquest llibre d’assaig és una anàlisi etnogràfica a la realitat social dels xats i de la comunicació i la construcció d’identitats individuals i col·lectives a Internet. Sorgeix directament dels meus temps de becari de recerca i es tracta d’una versió un pèl més assagística del que va ser el meu treball d’investigació que tancava la primera fase de doctorat.
El text va convertir-se en llibre com a conseqüència d’haver estar guanyador de Premi d’assaig Eusebi Colomer que convocava la Fundació Epson-Ibérica.
El treball de camp que documenta la recerca està fet entre 1997 i 1999, tot i que en la seva edició en llibre té algunes dades posteriors. El món dels xats, des d’aleshores ençà, ha canviat sensiblement en alguns aspectes, sobretot els temes tècnics i les possibilitats que han obert els sistemes de missatgeria instantània d’escriptori, però crec que, en bona mesura, el tipus d’interacció social que es descriu en aquest llibre, així com les interpretacions de caire socio-antropològic que se’n deriven, segueixen, alguns anys després, sent actuals i vàlides. Això espero, almenys.
Adquirir-lo (encara)
El llibre, anys després de ser publicat, encara pot comprar-se a diferents botigues electròniques:
- Al propi web de Gedisa.
- Al web de la Casa del Libro
- I a Amazon, clicant aquí.
Comentaris i ressenyes
Algunes ressenyes que van publicar-se aleshores, les deixo enllaçades aquí:
- Revista TeknoKultura, resenya de Bárbara González Hilario (Puerto Rico)
- Etcétera (México), resenya d’Antulio Sánchez
- CiberPais – El Pais (España). Article de Mercè Molist en la versió de la seva pàgina personal. Publicat al CiberPais el gener de 2003.
- Perspectiva Ciudadana (República Dominicana). Article original aparegut a El Mundo a l’Abril de 2003 (Eduardo Salvador)
- Diari de Barcelona (Catalunya)
- GC-Red – Enredando, comentari de Lucía Calvo
- IBLNEWS
- Portal Vilanova Digital (Catalunya)
- Primera Vista Libros (Madrid)
Que aprofiti.